Tivoliforskriften § 2-2 krever at dere må dokumentere at innretningen holder et akseptabelt sikkerhetsnivå. Vi må få en erklæring som bekrefter at hoppeslottet eller den oppblåsbare sklien er i samsvar med en relevant og anerkjent standard. Standarden er normalt NS-EN 14960-1. (Vi godtar også andre anerkjente standarder, som for eksempel ASTMF2374 – 22.)
I de fleste tilfeller er dette dokumentasjon som leverandøren eller produsenten legger ved hoppeslottet eller den oppblåsbare sklien ved kjøp.
Unikt serienummer
Dokumentet med erklæring om samsvar med standard må inneholde et unikt serienummer (produksjonsnummer) som også står på hoppeslottet. Vi krever et unikt serienummer fordi dere må sannsynliggjøre i tilstrekkelig grad at dokumentasjonen gjelder den aktuelle innretningen.
Manual fra leverandøren
Oppblåsbare innretninger som faktisk oppfyller standarden, blir også levert med en manual fra leverandøren. Standarden krever at manualen følger med. Manualen gir informasjon om rutiner for montering, demontering, drift, kontroll og vedlikehold.
Merking på innretningen
Standarden krever at de oppblåsbare innretningene er varig merket med:
- type og størrelse på vifter
- krav til maksimal høyde på brukerne og maksimalt antall brukere
- et unikt serienummer
- dato for produksjon
- navn og adresse på produsenten eller leverandøren
- nummer og dato for NS-EN 14960-versjon
Viftene skal merkes på samme vis, bortsett fra kravet til maksimal høyde og antall brukere. Husk at merkene skal være synlige og tydelige når innretningen er i bruk.
Vær forsiktig med import
Utenlandske nettbutikker tilbyr billige hoppeslott og oppblåsbare. Kanskje vil enkelte kjøpere få med en erklæring om samsvar med standard EN 14960:2019 og med unik identifikasjon av innretningen, men erklæringen kan være falsk. Innretningen vil ikke oppfylle krav i standarden selv om papirene tyder på at alt er i orden.
Konsekvensen kan være at materialet for eksempel
- inneholder giftige stoffer
- ikke er flammesikkert
- har for svak rivestyrke
- kommer med en dårlig vifte
Det er dere som eier innretningen som tar risikoen. Eieren av driftstillatelsen er alltid ansvarlig for hva som tilbys publikum. Hvis dere importerer fra utlandet, bør dere vite hva dere gjør.
Erklæringer vi ikke aksepterer
En del oppblåsbare innretninger blir solgt med ikke-tilfredsstillende erklæringer om samsvar med den anerkjente standarden EN 14960. Det kan følge med et dokument som for en vanlig kjøper kan se ut som en god nok erklæring. Likevel er det ikke dokumentert at innretningen er bygd etter standarden.
Disse hoppeslottene og oppblåsbare skliene blir gjerne solgt i utenlandske nettbutikker. Den som kjøper selv fra utlandet, selvimporterer. Da risikerer man at produktet ikke oppfyller europeiske og norske krav. Det er kjøperens ansvar å sørge for at innretningen oppfyller kravene i tivoliloven og andre regelverk som gjelder i Norge, for eksempel produktkontrolloven, som forvaltes av DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap).
Typiske mangler i slike erklæringer
Typisk for erklæringer om samsvar med standard som ikke er akseptable, er at de ofte har én eller flere av følgende mangler:
- Mangler et unikt serienummer for innretningen den skal gjelde for.
- Erklærer samsvar med en utgått versjon av standarden.
- Gjelder for en lang liste med ulike oppblåsbare innretninger, som ikke er nærmere spesifisert, annet enn med modellnavn eller lignende upresis identifikasjon.
- Hevder at EN 14960 er oppfylt, men sier ikke hvilke krav i standarden som er oppfylt.
- Er gjerne datert noen år tilbake i tid i stedet for datoen for produksjon av den aktuelle oppblåsbare innretningen.
- Nevner også et annet dokument (testrapport eller annet informasjon) som ikke er vedlagt.
- Navnet på importøren/produsenten eller en annen autorisert representant står ikke skrevet på den oppblåsbare innretningen
- Erklæringen inneholder CE-merket, men viser ikke til noe direktiv. (CE er irrelevant for standarden EN 14960.)
Ofte vil en en slik oppblåsbar innretning mangle brukermanual fra produsenten eller leverandøren. Dersom innretningen er bygd etter standarden EN 14960, skal den ha en slik brukermanual.
Hvis dere mangler en erklæring
Hvis dere ikke har en erklæring fra leverandøren eller produsenten, kan dere få en uavhengig tredjepart til å utarbeide en erklæring om samsvar med standarden i ettertid.
Vi vil da kreve:
- en rapport som dokumenterer alle kravene til konstruksjonen i den anerkjente standarden
- dokumentasjon på hvordan undersøkelsene og testene er foregått, gjerne med bilder
Vi har ingen erfaring med tidligere søkere som har forsøkt å få utarbeidet dokumentasjon for hoppeslott i ettertid. Vi kjenner derfor ikke til hvilke selskaper som eventuelt tilbyr en slik tjeneste, hva dette koster og om det er mulig å få gjort.
Alternativ: nytt hoppeslott
Et alternativ til at dere i ettertid får lagd en erklæring fra en uavhengig tredjepart, er at dere kjøper et nytt hoppeslott eller en oppblåsbar sklie fra en produsent som leverer tilfredsstillende dokumentasjon på at innretningen er bygd i samsvar med relevant og anerkjent standard.
Erklæringen må kunne identifisere hoppeslottet eller den oppblåsbare sklien, for eksempel med foto, unikt serienummer eller lignende. Da ser vi at den gjelder akkurat den innretningen dere søker om.
Ta gjerne kontakt med oss før dere kjøper en innretning.
Vi kan veilede om hva som er riktig dokumentasjon.
Husk at dere også kan be leverandøren om å vise frem relevant dokumentasjon før dere kjøper innretningen.
Søknadsprosessen utløser gebyr
Å søke om driftstillatelse for en fornøyelsesinnretning utløser saksbehandlingsgebyr, uavhengig av om dere får driftstillatelse. Før dere sender inn søknaden, bør dere derfor ha kontrollert at fornøyelsesinnretningen har et akseptabelt sikkerhetsnivå.
Vi kan tilby et digitalt veiledningsmøte før dere søker. Da kan vi gi en foreløpig tilbakemelding på om erklæringen er slik den skal være, uten at dere blir ilagt søknadsgebyr.
Husk:
Det er ulovlig og straffbart å tilby et hoppeslott eller en oppblåsbar sklie til publikum uten at innretningen har driftstillatelse. Det gjelder uavhengig av om:
- bruken foregår på offentlig eller privat eiendom
- dere tar betalt for bruken eller ikke
- tilbudet er midlertidig eller langvarig
Forbudet mot å tilby fornøyelsesinnretninger uten driftstillatelse gjelder både privatpersoner og alle typer virksomheter/foretak (også ideelle organisasjoner). Som publikum regnes alle utenfor egen familie.
Sjekkliste for hoppeslott
Bruk denne sjekklista for å vere godt førebudd når hoppeslott skal takast i bruk og kontrollerast når det er i drift.