Mandag 17. mars ble et barn fraktet til sykehus etter en ulykke i Surnadal Alpinsenter AS. Barnet hadde falt i heisen, og ble hengende fast med startnummeret rundt halsen.
Ved fall i skitrekk er det viktig at alle sikkerhetsfunksjoner fungerer som de skal, og særlig stoppsnora, som er den siste barrieren inn mot vendestasjonen.
Stoppsnora må fungere
Alle som driver skitrekk og skitau skal ha rutiner for å sjekke stoppsnora daglig. Det er for å sikre at den fungerer som den skal. Stoppsnora er en sikkerhetsbarriere som er forholdsvis enkel å holde ved like. For at snora skal opprettholde funksjonen sin, må den være plassert i riktig høyde og være bred nok til at ingen klarer å kjøre rundt den. Den må ikke være nedsnødd eller ha for harde fester i kontakten.
Skikjørere kan hekte seg fast i et skitrekk med staver, votter, skjerf eller annet. Uten en stoppsnor som fungerer, risikerer skikjørere å bli trukket inn i heisens vendestasjon. Når stoppsnora fungerer slik den skal, stopper hele skitrekket dersom noen henger fast i kroken og ikke kommer seg løs.
Skitrekket må ha vakter på plass
Skitrekk skal være bemannet med kjører, og eventuelt det antallet vakter som er nødvendig for at påstigningen skal være sikker. Kjører må ha god oversikt over påstigningen slik at heisen kan stoppes hvis det er nødvendig. Vaktene bør også passe på at ingen som bruker skitrekket har løse skjerf, bukseseler eller annet som kan feste seg og hindre at passasjerene kommer seg løs. Ved bruk av sekk bør brystspennen være åpen. Vær oppmerksom på små barn som bruker skisele. Den må pakkes godt sammen før heisturen starter.
God preparering av heistraseen
Heistraseen er tryggere hvis den er godt preparert. Dersom traseen vedlikeholdes og prepareres riktig, opprettholdes også riktig profil, slik at trekket hele tiden går i riktig høyde. Dette gjelder også etter avstigningsområdet, der det er viktig at trekket ikke går for høyt. En riktig preparert trasé reduserer sannsynligheten for fall.
Her er råd dere kan gi til gjestene for en tryggere tur i bakken
Ansvaret for sikkerheten i anlegget ligger hos den som eier og driver anlegget. Likevel kan en gjest bidra til egen og andres sikkerhet ved å følge noen råd.
Før de bruker skitau, skitrekk eller stolheis:
- De skal alltid følge anvisninger fra driftspersonellet.
- De skal lese skiltene nøye i området der de stiger på.
Når de starter turen:
- I skitrekk skal de stå mot skålen eller T-kroken, ikke sitte.
- Bruker de snowboard, skal bakre fot være fri under heisturen.
- Stavene skal holdes i venstre hånd dersom de står til venstre i en T-krok, og i høyre hånd på høyre side.
- I stolheis må en voksen være påpasselig med at barn får satt seg ordentlig i stolen.
De må sørge for at sikkerhetsbøylen i stolheisen er nede under turen.
På vei oppover heistraseen:
- Sikksakk-kjøring er forbudt fordi det kan føre til at trekktauet faller i bakken og skader andre.
- De må legge merke til skiltet som varsler avstand til avstigning.
Når de har kommet til toppen:
- De må aldri hoppe av stolheisen før de er ved punktet der de skal gå av.
- De må aldri slippe T-kroken like før en mast. Trekktauet kan spore av.
- De skal straks gå til siden for å unngå slag fra andre T-kroker og for å slippe frem passasjerer som kommer bak.
- De skal aldri kjøre nedover i heistraseen.
Bruk av vester i skitrekk
Under renn og andre aktiviteter i slalåmbakken blir det ofte brukt vester utenpå klærne. For de minste barna bør arrangøren velge vester som ikke kan utgjøre en fare i seg selv.
Bli gjerne inspirert av DSBs veileder om barneklær.